Wednesday, January 10, 2007

Ny, Het

Det är någonting särskilt med masspsykoser; hela samhällens synkroniserad fokus. I Nöjesguiden spår nån sorts redaktör för Stureplan.se att 2007 kommer att innebära "den stora bloggdöden". Om ändå. Nej, med största sannolikhet kommer det kommande året att bli än mer fixerat vid 'mannen-på-gatan-journalistik'.

För i det globaliserade nyhetssamhället blir 'news' väldigt snabbt 'olds'. Avrättningen av Saddam Hussein såväl som Bushs Irak-tal (som lyckades med bedriften att vara exklusiv nyhet, bli sönderanalyserad och vara gammal innan talet ens hade blivit hållt) kablades ut (oj, jag anar föråldrat språkbruk! Sätt Fredrik Lindström på fallet!) innan någon hann säga "redaktionell granskning". Det gamla arabiska ordspråket “En bra lögn kan gå från Bagdad till Konstantinopel medan sanningen letar efter sina sandaler” verkar passande i sammanhanget.

Garrison Keillor skriver i International Herald Tribune om dagstidningens fördelar framför internet-baserade nyheter. En papperstidning, konstaterar han, handlar först och främst om stil. Artikeln är inget mindre än en introduktionsguide till hur man läser en dagstidning; ett alldeles nödvändigt ont för en enkelspårig generation med en lika enkelspårig fixering vid att vara 'uppkopplad', medan verkligheten passerar utanför hörlurar och bildskärm. Keillor avfärdar - i förbifarten - dessutom elegant MySpace med den dräpande formuleringen "that encyclopedia of the pathetic".

När information ges chansen att färdas med ljusets hastighet kommer den också att göra det. Mycket talande är de ord vi väljer att beskriva vår verklighet med.

För sjuttonde året i rad har the American Dialect Society valt årets ord. Mot bakgrund av den nedgradering som Pluto blev utsatt för i augusti i år, på ett mötet som International Atronomic Union höll i Prag, från 'planet' till 'dvärgplanet', är årets ord 'plutoed', med betydelsen att bli nedgraderad. ('Plutoed' valdes för övrigt strax framför 'climate canary', som - med referens till de kanariefåglar som man tidigare hade i gruvor för att varna för gas - syftar till varningstecken på klimatförändringar.)

För visst har väl tidningen - pappervarianten alltså - blivit plutoiserad (som den gräsligt klumpiga svenska översättningen väl skulle bli?) i jämförelse med internet-nyheter? Min morgontidning, som dimper ned i brevlådan varje morgon med minst en 3, 4 bilagor, känns obsolet när jag kommer till jobbet. Då sätter jag mig och försöker uppdatera mig på vad som har hänt under halvtimmen på tunnelbanan. Allt detta uppdaterande, tycks det mig, förhindrar oss att faktiskt agera på det ständiga flödet av information.

En dagstidning, skriver Keillor, kan man efter att ha läst den kasta åt sidan med en gest som avfärdande konstaterar: "Feh! Enough of this pettiness! Onward! To the barricades!"

Andra bloggar om: , ,

No comments: