Wednesday, February 14, 2007

Utrikespolitiskt Eko

Gå på teater! Min syster regissören sätter upp Henrik Ibsens pjäs Gengångare. Gengångare, från 1881, handlar om kyrkans maktmissbruk, hedersfrågor och den borgerliga familjens sönderfall och blev kort efter uruppförandet censurerad och kunde inte spelas på flera år. Idag, drygt 120 år senare är pjäsens tema ännu aktuellt. Frågor om heder, sexuellt överförbara sjukdomar och familjideal väcker debatt och är lika angelägna nu som då. Gengångare kommer att spelas den 23, 24 februari och 3 mars på Skånegatan 90 samt 4 och 10 mars på Rojteatern, i Haninge. Kontakta Susanna på gengangare@yahoo.com för biljettbokning.


Från Kina kommer till synes glada besked: Nordkoreanska diplomater ses skaka tass med de övriga representanterna i sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapennedrustning. "En viktig ljuspunkt i en annars mycket bekymmersam situation," säger Carl Bildt, som idag presenterade regeringens utrikesdeklaration. Utrikesdeklarationen är - som jag tidigare nämnt - inte avsevärt annorlunda från den som fördes under den socialdemokratiska regeringen. Bildt nämnde i sitt tal bland annat den nordiska snabbinstatsstyrkan - Nordic Battle Group - och ökat engagemang i statsbyggnadsprocessen i Kosovo. Intressant att nämna är att han även inkluderade klimatfrågan och behovet av en 'hållbar livsmiljö' i deklarationen. Den så kallade 'breddade säkerhetsagendan' har nu helt anamats av politkerna från den akademiska diskursen, något som bör ses som ett viktigt steg.

Bildt talade även om fortsatt utvidgning av EU, en fråga som Sverige inom Unionen länge drivit starkt. Intressant och bra var att Bildt här inkluderade Turkiet, med att konstatera "Ett demokratiskt och dynamiskt Turkiet som fullt respekterar individers och minoriteters rättigheter och som är fast förankrat i den europeiska integrationen stärker hela Europa."

Sant. Men det Europeiska klubbhuset är inte obegränsat och utvidgningen är inte längre självklar. Dels på grund av Nicefördraget - enligt vilket EU endast kan ha 27 medlemsstater - men även på grund av den ’enlargement fatigue’ som många säger ha drabbat EU. Att ta hand om de redan existerande medlemmarna och genomföra en reform av Unionen – i grunden enligt många – ses som allt mer viktiga frågor. För att kunna vara del av 'kärnan' i det europeiska samarbetet, enligt Bildts målsättning, måste Sverige ge starkare stöd för utvecklandet av ett nytt fördrag. Det liggande - av många dödförklarade - konstitutionella fördraget har idag ratificerats av två tredjedelar av medlemsländerna. Sverige bör så också göra.


Andra bloggar om: politik, utrikesdeklarationen, Bildt, EU, teater

2 comments:

Anders said...

"Sverige bör så också göra" - vad är det, 1700-tal?

Död åt EU förresten.

Cheers.

Anders said...

[vänligen notera att jag inte polemiserar med mitt eget blogginlägg; det visar sig att det finns fler 'anders' i världen]

Inget fel på 1700-talet för övrigt; "Any fool can criticize, condemn and complain and most fools do." Benjamin Franklin (1700-talare)