Tuesday, February 6, 2007

Squaring the circle

Ronald Reagan sa en gång: "facts are stupid things." Han skulle egentligen citera USA:s andra president John Adams, men sa fel. Originalcitatet, av Adams, från 1770 lyder: "Facts are stubborn things; and whatever may be our wishes, our inclinations, or the dictates of our passion, they cannot alter the state of facts and evidence."

Men Reagancitatet är roligare och egentligen - i en medialiserad, sound bite-fixerad samtid - mer användbart.

Vad som är 'fakta' är däremot en helt annan fråga; likt intvålade ålar glider de lätt ur händerna. De fakta vi krampaktig lyckas hålla fast vid är det som i slutänden styr våra val.

'Squaring the circle' - att hitta en cirkels kvadratur - är ett begrepp taget från antik grekisk geometri som har kommit att betyda något som är meningslöst och omöjligt. Tänk Irak. Geometriska fakta (mer specifikt har det att göra med talet ∏ (pi) och dess natur...) gör det i praktiken omöjligt att 'hitta en cirkels kvadratur'. Analogin har fortsatt bäring även när det gäller geografiska och politiska fakta; situationen Irak tycks alltmer olöslig.

Nu är ju situationen i Irak långt ifrån meningslös - snarare tvärtom: utvecklingen där kan avgöra hela regionens framtid - men alltmer verkar det som om en Mission: Impossible 4 mycket väl skulle kunna iscensättas i ökentrakterna utanför Anbar.

Barack Obama - senator och presidentkandidat - presenterade i förra veckan sin plan, The Iraq War De-escalation Act of 2007, för hur de amerikanska trupperna i Irak ska fasas ut från mars 2008. "Det är dags att ge irakierna sitt land tillbaka", konstaterade han. Han har stöd av en växande amerikansk opinion, som vill att USA ska dra sig ur Irak. Obamas förslag överensstämmer till stor del med den rapport som The Iraq Study Group lanserade i december förra året, där han bland annat förespråkar ett "comprehensive regional and international diplomatic initiative, that includes key nations in the region..."

Förhoppningsvis är detta försiktigt kodspråk för en öppning för förhandlingar med Syrien och Iran.

För att tala med Ron; fakta är korkade. Men inte desto mindre sanna. USA bär ansvaret för det kaos som råder i Irak. Att ensidigt dra sig ur är ingen lösning.

Anledningen till att man inte kan lösa problemet med en cirkels kvadrat är för att pi är transcendentalt, snarare än ett rationellt tal; 'Squaring the circle' i fallet i Irak skulle betyda att hitta en rationell lösning på ett icke-rationellt problem.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Profile

No comments: