Monday, December 18, 2006

Årets person - fel fel fel!

Time Magazine skriver i sitt nya nummer att Årets person är "Du".

Med motiveringen "för att ha tagit kontrollen över global media, för att ha grundat och ramat in den nya digitala demokratin, för att ha arbetat för ingenting och ha slagit proffsen inom deras eget område, är Årets person Du."

Först och främst: global media är inte under min eller din kontroll. Reportrar utan gränser rapporterar att 113 journalister och mediaarbetare har dödats och över 200 mediaarbetare har fängslats över hela världen under 2006. Har TIME helt glömt bort Anna Politkovskaya? Att människor i Europe och USA kan blogga om vad de åt till middag eller titta på Borat på youtube innebär inte att nån sorts global "community and collaboration" som TIME uttrycker det.

För det andra: än så länge finns det inte skymten av någon 'digital demokrati'. Enligt Internet World Stats har 3.6 % av Afrikas befolkning - vi talar om en hel kontinent - tillgång till internet. I Asien, där ca 60 % av världens befolkning lever, har 10.3 % tillgång till internet. Demokrati handlar om likvärdiga förutsättningar och möjlighet att påverka sitt liv och det samhälle man lever i. Att Freedom House dessutom rapporterar att stora delar av världen fortfarande är ofri, tycks mig ganska klara besked: demokrati - och då särskilt en digital sådan - är fortfarande en global bristvara.

Vem borde då ha fått utnämningen?
För mig verkar det lätt: Jan Egeland, FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor och samordnare för hjälpinsatser, som avgick nu i december, är årets person. Han har varit drivande i arbetet för att uppmärksamma krisen i Darfur, han koordinerade FN:s katastrofhjälpen vid tsunamin i sydostasien i december 2004 och hans tröttlösa förespråkande för reformer av FN:s humanitära arbete var en viktig faktor när FN:s katastroffond, the Central Emergency Response Fund, instiftades. Bland annat.

TIME har fel. 'Du' är inte årets person. Egeland, som alltid har strävat efter att "speak the truth as it is, unmasked, truth as we see it" borde ha blivit TIME Person of the Year.

Andra bloggar om: , , , ,

No comments: