Wednesday, December 13, 2006

Det lilla och det stora

... med ett bankkonto som tycks lida närmast bibliska plågor närmar sig julen. Medan det som Expressen beskriver som "den varmaste hösten på 10 000 år" rinner i gråa rännilar längsmed gråtrista trottoarer, rynkar ett introvert och pseudo-sekulärt Sverige på pannan och hostar vidare.

I Folkets Hus i Stockholm står Muhammad Yunus, årets mottagare av Nobels fredspris, och viftar med armarna medan han talar: "Vi tror på kreativiteten inom varje människa!" Han talar i konkreta exempel - om hur byggande av enkla latriner har förenklat livet för kvinnor i Bangladeshiska byar - och en övertygelse som om och om igen framkallar spontana applåder från den månghövdade publiken. "Saker börjar förändras och det viktiga är att de fattiga själva ändrar på reglerna, att de själva ges en chans att kontrollera sin livsituation." Yunus enkla recept på fattigdomsbekämpning - Mikrokrediter - är inte okritiserat. Men idén, att genom små lån till de allra fattigaste, låta dem ta kontrollen över sina egna liv, har förändrat livet förmilliontals människor. Att ge fredspriset till en ekonom som sysslar med fattigdomsbekämpning är ett briljant drag av den norska Nobelkommittéen, som på ett mycket praktiskt vis slår fast att den akademiska debatten kring ett vidgat säkethetsbegrepp, är högst relevant.

Några dagar tidigare stod Javier Solana - EU:s 'höga representant' för den gemensamma utrikespolitiken - här i Stockholm och talade om hur EU ska förhålla sig sin östra grannar. EU:s engagemang, konstaterade Solana, ska baseras på “dedication, participation and optimism.” EU ska, var hans budskap, spela en mer aktiv roll i sitt grannskapsområde och i världen.

EU har aldrig varit mer aktivt inom krishantering och utrikesengagemang. Inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken har flera operationer, med syftet att stärka demokratiska institutioner och fred, genomförts världen över. Enligt Solana finns det i allt högre grad ”önskemål på EU-närvaro på en global nivå”, såväl politiskt som militärt. I Kongo, Libanon och Aceh-provinsen i Indonesien har EU spelat en viktig roll: ”Varje dag knackar någon på vår dörr och ber om EU:s hjälp. Som en grupp privilegierade länder, med värden av medkänsla och solidaritet, kan vi inte stänga våra ögon för omvärlden.”

I den värld vi lever i, slog Yunus fast, är "avstånd meningslösa." Vi har alla ett ansvar för det som händer på andra sidan världen. Yunus mikroperspektiv - att fokusera på enskilda fattiga kvinnor - komplementeras av Solanas makroperspektiv. Nyckelordet - nu när Kofi Annan vid årskiftet lämnar över till Ban Ki-Moon - är 'ansvar'. Om ett år, 1 januari 2008, ska den Battle Group som Sverige leder, tillsammans med Finland, Norge och Estland, vara i beredskap. Sverige och EU måste ta sitt ansvar, var än det krävs. På såväl mikro- som makronivå.

No comments: