Tuesday, December 19, 2006

EU & kristna värden

Jul, ja. Förstår plötsligt att det bara är en halv vecka kvar. Men ingen panik. Det är väl bara vädret som inte riktigt passar (jäkla Al Gore!) När jag i söndags klev ut från Moderna Museet var den kyligt friska luften som ett löfte om lite snö och ... ja, julväder!

Med julen kommer också den sedvanliga diskussionen om högtidens minst sagt tvivelaktiga religiösa koppling. Inför 2007, när EU kommer att fira 50 års jubiléet av Romfördraget, trycker bland annat Kommissionen för Europeiska gemenskapens biskopskonferenser för att det i den officiella deklarationen för firandet skall hänvisas till EU som en gemenskap som vilar på kristna värden. Europeiska Kommissionens Eurobarometer, som kom nu i veckan, visar att människor inom Europa är oense om religionens roll i samhället; 81% av cyprioterna, 70 % av malteserna och 63 % av italienarna anser att religionen tog upp en "alltför stor roll" i samhället, medan bara 20% av estlänningar och Bulgarer tycker detsamma.

Brian C. Anderson beskriver i en artikel Europa som 'post-Christian'. Han skriver i the Public Interest att Europa mer och mer har övergett sitt kristna arv och citerar undersökningar som visar att endast 21 procent av Europas befolkning anser att religion är "mycket viktigt." "Endast Europas växande muslimska befolkning", skriver han, "verkar visa engagemang för religiösa frågor". Nu stämmer ju inte detta riktigt, men poängen - att ett multietniskt och religiöst heterogent Europa idag inte kan ses som kristet, och att våra samhällen alltså inte endast bör baseras på kristna värden - är viktig.

Det vore fel av EU att inkludera en referens till kristna värden i Berlindeklarationen. Vissa samhällsgruppers institutionaliserande av trosuppfattningar kommer oundvikligen leda till andra gruppers underordning. Anledningen till att man kan strukturera ett samhälle så effektivt med religionen som bevekelsegrund är att man inte behöver några argument för en samhällsstruktur, den är är 'gudomligt sanktionerad'. Religionen är den enda övertygelse du kan ha utan att behöva argumentera varför du har den. Det räcker med att du 'tror'.

Enligt Eurobarometers opinionsundersökning tror nu två av tre svenskar att en gemensam EU-konstitution skulle göra EU:s ledning mer demokratisk. Detta är en ökning med fjorton procent sedan i våras. Dessutom 70 procent tror att konstitutionen skulle göra EU starkare i världen. Det är ett viktigt framsteg. Ett nytt fördrag - oavsett om man väljer att kalla det för konstitutionellt eller inte - behövs för att EU ska kunna agera legitimt och effektivt i framtiden. Särskilt när Unionen växer.

Eurbarometer-undersökningen visar också att sex av tio svenskar tror att ett turkiskt EU-medlemskap skulle öka säkerheten i regionen. Turkiet har historiskt och kulturellt många starka band till Europa och bör - när de kan visa på framsteg inom mänskliga rättighetsfrågan - få bli medlem av EU. Alla eventuella referenser till EU:s 'kristna grund' i Berlinfördraget kan bara skada relationer till det som alltmer ses som 'länken till Mellanöstern'.

1 januari 2007 kommer EU:s byrå för grundläggande rättigheter att grundas och samma datum blir dessutom Bulgarien och Rumänien medlemmar av Unionen. Den kalla luften biter mig i kinderna när jag halkar fram över gångbron från skeppsholmen. Kanske kommer det att blir lite snö ändå ...

Andra bloggar om: , , ,

No comments: