Friday, December 22, 2006

EU i världen

2006 betydde mycket för EU:s gemensamma utrikespolitik.

Union skickade militär trupp till Kongo för att hjälpa till att bibehehålla stabiliteten i landet under dess första parlamentsval på 40 år. 3500 soldater - under tyskt ledarskap - stödde Kongo i valet som hölls i två omgångar, den 30 juni och i slutet på oktober.

Efter strider mellan israeliska trupper och Hizbollah i juli och augusti i somras förstärktes FN-truppen i Libanon, UNIFIL, av 7500 soldater under franskt och italienskt kommando. Europeiska Rådet konstaterade 25 augusti i ett uttalande att "EU lever upp till sina förpliktelser."

Men även inom Unionen har mycket hänt (något som Kommissionens aningens desperat försöker uppmärksamma på sin sida 'The EU and You').

EU:s konstitutionella fördrag ses idag av de flesta som mer eller mindre dödförklarat efter Frankrike och Nederländernas 'Nej'. Men kommas ihåg skall att 15 medlemsländer faktiskt har godkänt fördraget, med Finlands ratificering som den senaste.

Under det tyska ordförandeskapet under första halvan av 2007 kommer 50-årsjubileumet av Rom-fördraget - som 25 mars 1957 grundade den Europeiska Gemenskapen - att firas.
Då kommer det Berlindeklarationen att undertecknas

I ett tal i tyska bundestag 30 november i år, sa Kommissionens ordförande, Manuel Barroso att den närmaste tiden framöver är mycket viktig för Unionen. Han poängterade att Berlin - som mellan 1961 och 1989 var delat - är en symbol för ett återförenat Europa och med ett utvidgat EU även rent politiskt kommer att få stå som grund för delade värden och åtaganden för Unionen.

"Det är viktigt att deklarationen är framåtsyftande och visar för EU:s medborgare varför EU är svaret på så många frågor i det 21:a århundradet, vare sig det handlar om globalisering, klimatförändringar eller terroristhot," konstaterade Barroso.

När vi skriver 2007 kommer Slovenien att ha gått med i EMU och fått euron som betalningsmedel och Unionen kommer att ha två nya medlemsländer, Rumänien och Bulgarien.
Enligt Nicefördraget kan Unionen ha 27 medlemmar, sedan är det stopp. Där är vi dag.

Ett mer legitimt, transparent och demokratiskt EU behöver ett nytt fördrag.

3 comments:

Malinka, som är... said...

Tänkte bara göra dig uppmärksam på Turkmenbashis död. Turkmenistan är äntligen fri från en diktator som bland annat gjorde sig känd för att förbjuda ballet, guldtänder och inspelad musik. En annan fiffig åtgärd från hans sida var att döpa om namnen på gångna år efter sig själv och sina familjemedlemmar. Charmig kille, Lil’ Kim i DPRK måste vara grön av avundsjuka.

Och du, inte är väl halländska gråspetsig? Det är den yppersta av dialekter. Kul att det går bra för Janne också förresten!

Malinka, som är... said...

Jo, jag såg DN sen, men att ändra tar hur lång tid som helst på den här datorn. Men för tillfället är den här gamm´datorn ( ume-mål för gammal) min enda länk till omvärlden, så jag försöker hålla fred med den ändå. Jag antar att du följt AU:s förslag om fredsbevarande trupper i Darfur? Det är ju praktiskt taget plagierat från SMUN 2006! Go AU, it's your time to shine...

God jul själv! Må denna helgdag, som totalt chanserat till en hyllning till kapitalismen, föra med sig mycket lycka och materiellt välstånd! Och julsånger en masse...

Hanna said...

Nämmen hej! Jag kommer hem i dag, min telefon funkar inte riktigt men jag försöker nå dig. Du kan i alla fall smsa mig, är inte säker på att jag kan svara. What about nyår?