Monday, July 23, 2007

Klara! Färdiga! vänta lite ...

Jasenko Selimovic – Chef för Radioteatern – skrev i Fokus tidigare i sommar att en europeisk identitet inte kan byggas på politisk väg, utan kräver någon sorts europeisk kulturell samhörighet, en såkallad 'tjock' identitet.

Detta argument hör man ofta, att anledningen till att Europa "inte fungerar" är dess heterogena kulturer. Selimovic – och övriga som framför detta argument – har fel. Visst blir det lättare om man inom ett politiskt system har vissa gemensamma kulturella markörer att vila sig på; det fungerar som ett glidmedel för att få människor att acceptera beslut. Men: inget politiskt system är i realiteten baserat - eller kan för den delen baseras – på någon sort enhetlig kulturell grund.

Krönika skriven för Europe Analysis
Läs hela artikeln

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 comments:

Dartis said...

Bra, men du har en viss förkärlek till talstreck, som gör texten aningens stolpig. Annars - rent generellt - är det intressant.

Confessions from an Åländer said...

Du har en viss förkärlek för att inte kommentera min blogg, käre unge man. När ska vi ses och ta en tur runt toppen? Jag bara undrar. Fast helst skulle jag bara ta ett glas rött och retas för att du snart ska gifta dig...